Kotlety
Składniki:
- 400 g schabu ( 4 plastry);
- jajko;
- mleko do namoczenia kotletów;
- łyżeczka ostrej papryki;
- łyżeczka kuminu;
- 1 łyżeczka ostrej musztardy;
- 1 cebula;
- 5 łyżek bułki tartej;
- 2 łyżki mąki;
- sól i pieprz;
- olej do smażenia;
Sposób przygotowania:
- kotlety rozbijamy i moczymy w mleku i pokrojonej w piórka cebuli co najmniej godzinę, a najlepiej przez noc;
- po namoczeniu przyprawiamy solą i pieprzem i smarujemy musztardą;
- przygotowujemy panierkę- bułkę tartą mieszamy z kuminem oraz ostrą papryką;
- kotlety panierujemy kolejno w mące,jajku i mieszance z bułki tartej i przypraw;
- smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony;
Salsa
Składniki:
- 1 pomidor;
- pół ogórka zielonego;
- pęczek szczypiorku;
- sok z cytryny;
- ostra papryczka w proszku do smaku;
- sól i pieprz;
Sposób przygotowania:
- pomidora i ogórka skroimy w drobniutką kostkę,a szczypiorek siekamy;
- łączymy składniki, skraplamy sokiem z cytryny i przyprawiamy;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz