wtorek, 18 lipca 2017

Kotlet schabowy na ostro z dodatkiem pomidorowo-ogórkowej salsy


Kotlety

Składniki:
  • 400 g schabu ( 4 plastry);
  • jajko;
  • mleko do namoczenia kotletów;
  • łyżeczka ostrej papryki;
  • łyżeczka kuminu;
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy;
  • 1 cebula;
  • 5 łyżek bułki tartej;
  • 2 łyżki mąki;
  • sól i pieprz;
  • olej do smażenia;


Sposób przygotowania:
  • kotlety rozbijamy i moczymy w mleku i pokrojonej w piórka cebuli co najmniej godzinę, a najlepiej przez noc;
  • po namoczeniu przyprawiamy solą i pieprzem i smarujemy musztardą;
  • przygotowujemy panierkę- bułkę tartą mieszamy z kuminem oraz ostrą papryką;
  • kotlety panierujemy kolejno w mące,jajku i mieszance z bułki tartej i przypraw;
  • smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony;


Salsa

Składniki:
  • 1 pomidor;
  • pół ogórka zielonego;
  • pęczek szczypiorku;
  • sok z cytryny;
  • ostra papryczka w proszku do smaku;
  • sól i pieprz;


Sposób przygotowania:
  • pomidora i ogórka skroimy w drobniutką kostkę,a szczypiorek siekamy;
  • łączymy składniki, skraplamy sokiem z cytryny i przyprawiamy;


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz