Składniki:
pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 cebula;
- 1 namoczona w mleku lub wodzie bułka;
- 1 łyżeczka majeranku;
- mąka do obtoczenia pulpetów;
- sól i pieprz do smaku;
sos:
- 500 ml bulionu ;
- pęczek koperku;
- 100 ml śmietanki 30%;
- sól i pieprz do smaku;
Sposób przygotowania:
- do miski wkładamy mięso, bułkę, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek;
- przyprawiam majerankiem oraz solą i pieprzem;
- z masy formujemy pulpeciki i każdego obtaczamy w mące;
- do wrzącego bulionu wrzucamy pulpeciki i gotujemy je około 3 minuty,po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 20 minut;
- wlewamy śmietanę i czekamy aż sos zredukuje się i zgęstnieje;
- na koniec dodajemy posiekany koperek,solimy i pieprzymy;
- moja propozycja podania to kasza kuskus z gotową mieszanką warzyw meksykańskich;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz