środa, 12 lipca 2017

Pulpeciki w sosie koperkowym



Składniki:
pulpeciki:
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 cebula;
  • 1 namoczona w mleku lub wodzie bułka;
  • 1 łyżeczka majeranku;
  • mąka do obtoczenia pulpetów; 
  • sól i pieprz do smaku;


sos:
  • 500 ml bulionu ;
  • pęczek koperku;
  • 100 ml śmietanki 30%;
  • sól i pieprz do smaku;


Sposób przygotowania:

  • do miski wkładamy mięso, bułkę, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek;
  • przyprawiam majerankiem oraz solą i pieprzem;
  • z masy formujemy pulpeciki i każdego obtaczamy w mące;
  • do wrzącego bulionu wrzucamy pulpeciki i gotujemy je około 3 minuty,po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 20 minut;
  • wlewamy śmietanę i czekamy aż sos zredukuje się i zgęstnieje;
  • na koniec dodajemy posiekany koperek,solimy i pieprzymy;
  • moja propozycja podania to kasza kuskus z gotową mieszanką warzyw meksykańskich;



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz