Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka;
- 1 papryka;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 cebula;
- pół łyżeczki imbiru w proszku lub 2 łyżeczki startego imbiru;
- 3 łyżeczki curry w proszku;
- 100 ml śmietanki 30%;
- sól i pieprz do smaku;
- oliwa z oliwek do smażenia;
- cebula dymka do posypania;
Sposób przygotowania:
- kurczaka kroimy w 2-centymetrowe paseczki i przyprawiamy dwoma łyżeczkami curry,solą i pieprzem;
- na patelni podsmażamy posiekany czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę;
- dodajemy kurczaka i smażymy do zarumienienia się mięsa;
- paprykę kroimy w paseczki dowolnej długości i dodajemy do mięsa,chwilę podsmażając;
- wlewamy śmietanę i przyprawiamy imbirem oraz pozostałym curry;
- dusimy wszystko aż sos zrobi się gęsty;
- kurczaka podajemy z ryżem,posypując wszystko dymką;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz