środa, 12 lipca 2017

Kurczak curry


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka;
  • 1 papryka;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 cebula;
  • pół łyżeczki imbiru w proszku lub 2 łyżeczki startego imbiru;
  • 3 łyżeczki curry w proszku;
  • 100 ml śmietanki 30%;
  • sól i pieprz do smaku;
  • oliwa z oliwek do smażenia;
  • cebula dymka do posypania;


Sposób przygotowania:
  • kurczaka kroimy w 2-centymetrowe paseczki i przyprawiamy dwoma łyżeczkami curry,solą i pieprzem;
  • na patelni podsmażamy posiekany czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę;
  • dodajemy kurczaka i smażymy do zarumienienia się mięsa;
  • paprykę kroimy w paseczki dowolnej długości i dodajemy do mięsa,chwilę podsmażając;
  • wlewamy śmietanę i przyprawiamy imbirem oraz pozostałym curry;
  • dusimy wszystko aż sos zrobi się gęsty;
  • kurczaka podajemy z ryżem,posypując wszystko dymką; 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz