Składniki:
- 70 dkg szynki wieprzowej;
- 250 ml cydru;
- 1 jabłko;
- 1 łyżeczka kminku;
- 1 łyżeczka majeranku;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka papryki słodkiej;
- 1 łyżeczka ostrej musztardy;
- 1 łyżeczka miodu;
- sól i pieprz do smaku;
- 1 łyżeczka oleju do smażenia;
Sposób przygotowania:
- szynkę kroimy w grubą kostkę, marynujemy w musztardzie,czosnku, papryce,soli i pieprzu co najmniej godzinę;
- wrzucamy mięso na rozgrzany olej i podsmażamy do delikatnego zarumienia;
- po zdjęciu mięsa, na ten sam olej wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko i lekko podsmażamy;
- dodajemy mięso i zalewamy wszystko cydrem;
- dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie i alkohol z cydru odparuje;
- na koniec dodajemy majeranek, kminek,miód,sól i pieprz;
Propozycja podania: kasza pęczak i buraczki glazurowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz