wtorek, 4 lipca 2017

Wieprzowina duszona w cydrze



Składniki:
  •  70 dkg szynki wieprzowej;
  •  250 ml cydru;
  •  1 jabłko;
  •  1 łyżeczka kminku;
  •  1 łyżeczka majeranku;
  •  2 ząbki czosnku;
  •  1 łyżeczka papryki słodkiej;
  •  1 łyżeczka ostrej musztardy;
  •  1 łyżeczka miodu; 
  •  sól i pieprz do smaku;
  •  1 łyżeczka oleju do smażenia;

Sposób przygotowania:

  • szynkę kroimy w grubą kostkę, marynujemy w musztardzie,czosnku, papryce,soli i pieprzu co najmniej godzinę;
  • wrzucamy mięso na rozgrzany olej i podsmażamy do delikatnego zarumienia;
  • po zdjęciu mięsa, na ten sam olej wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko i lekko podsmażamy;
  • dodajemy mięso i zalewamy wszystko cydrem; 
  • dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie i alkohol z cydru odparuje; 
  • na koniec dodajemy majeranek, kminek,miód,sól i pieprz;

Propozycja podania: kasza pęczak i buraczki glazurowane.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz