środa, 5 lipca 2017

Kurczak pieczony w warzywach z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem



Kurczak w warzywach:

Składniki: 
  •  7 pałeczek z kurczaka;
  •  1 marchewka;
  •  1 pietruszka;
  •  1 cebula;
  •  1 czerwona papryka;
  •  1 mała cukinia;
  •  3 ząbki czosnku;
  •  1 łyżeczka ostrej papryki;
  •  1 łyżeczka suszonego tymianku;
  •  1 łyżeczka suszonego cząbru;
  •  2 łyżki oliwy z oliwek;
  •  sól;
  •  pieprz;

Sposób przygotowania: 
  • pałeczki oraz warzywa myjemy;
  • marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki, cukinię w półtalarki, a paprykę w paski lub kostkę; 
  • skrapiamy wszystko oliwą z oliwek;
  • dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy;
  • mieszamy składniki;
  • wykładamy do naczynia żaroodpornego;
  • pieczemy 60 min w 170 stopniach pod przykryciem; 

Pieczone ziemniaczki:

Składniki:
  • pół kg ziemniaków;
  • łyżeczka suszonego tymianku;
  • łyżeczka majeranku;
  • sól;
  • pieprz;
  • oliwa z oliwek;

Sposób przygotowania:
  • ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę;
  • gotujemy w wodzie z dodatkiem soli około 8 minut;
  • wykładamy na blachę,skraplamy oliwą i przyprawiamy tymiankiem,majerankiem,solą,pieprzem;
  • pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz