środa, 5 lipca 2017

Potrawka z ciecierzycy z ziemniakami w stylu indyjskim



Składniki:
  • 250 g namoczonej przez noc ciecierzycy;
  • 5 ziemniaków;
  • 2 marchewki;
  • puszka krojonych pomidorów;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżeczki mieszanki przyprawy garam masala ( kmin rzymskikolendrapieprz czarny,kardamongoździkicynamonpieprz cayennegałka muszkatołowa) ;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1 łyżeczka mielonej papryczki chilli; 
  • sól i pieprz do smaku;
  • olej do smażenia; 
  • ulubiona zielenina i ewentualnie ser feta do posypania;


Sposób przygotowania:
  • ciecierzycę płuczemy i gotujemy do miękkości (około godziny);
  • ziemniaki obieramy,kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie z solą do miękkości;
  • na patelni podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy ciecierzycę;
  • do ciecierzycy i czosnku dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i chwilkę podsmażamy;
  • przekładamy wszystko do garnka,dodajemy pomidory i dusimy;
  • gdy marchewka będzie miękka dodajemy ziemniaki i dusimy jeszcze 10 minut;
  • pod koniec duszenia dodajemy przyprawy i cukier;






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz