Składniki:
- 250 g namoczonej przez noc ciecierzycy;
- 5 ziemniaków;
- 2 marchewki;
- puszka krojonych pomidorów;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżeczki mieszanki przyprawy garam masala ( kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny,kardamon, goździki, cynamon, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa) ;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 łyżeczka mielonej papryczki chilli;
- sól i pieprz do smaku;
- olej do smażenia;
- ulubiona zielenina i ewentualnie ser feta do posypania;
Sposób przygotowania:
- ciecierzycę płuczemy i gotujemy do miękkości (około godziny);
- ziemniaki obieramy,kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie z solą do miękkości;
- na patelni podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy ciecierzycę;
- do ciecierzycy i czosnku dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i chwilkę podsmażamy;
- przekładamy wszystko do garnka,dodajemy pomidory i dusimy;
- gdy marchewka będzie miękka dodajemy ziemniaki i dusimy jeszcze 10 minut;
- pod koniec duszenia dodajemy przyprawy i cukier;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz