piątek, 7 lipca 2017

Pieczony dorsz z sosem cytrynowym


Składniki:
  • 2 filety z dorsza (mogą być mrożone);
  • 1 cytryna;
  • 50 g masła;
  • garść posiekanego lubczyku;
  • garść posiekanego koperku;
  • sól i pieprz:
  • oliwa z oliwek;


Sposób przygotowania: 
  • filety z dorsza myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki wedle uznania;
  • następnie skrapiamy oliwą z oliwek ,sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy;
  • układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w folii około 20 minut  w temperaturze 170 stopni;
  • w czasie gdy ryba jest w piekarniku na patelni roztapiamy masło;
  • dodajemy sok z cytryny, sól,pieprz i posiekaną zieleninę;
  • upieczoną rybę polewamy sosem;
  • moja propozycja podania- ziemniaki z wody i surówka z selera; 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz