wtorek, 4 lipca 2017

Krem z buraków z fetą i pomarańczą


Składniki:
  •  4 buraki;
  •  1 pomarańcza;
  •  100 g sera typu feta;
  •  3 ząbki czosnku;
  •  1 cebula;
  •  2 łyżki oleju roślinnego;
  •  5 łyżek śmietanki kremówki;
  •  3 szklanki bulionu warzywnego lub wody;
  •  sól;
  •  pieprz;
  •  natka pietruszki do posypania;

Sposób przygotowania: 
  • buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę;
  • gotujemy w bulionie do miękkości;
  • na patelni podsmażamy wyciśnięty lub posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę i 
  • dodajemy to do buraków;
  • dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy oraz łyżkę startej skórki;
  • blendujemy;
  • dodajemy śmietanę,sól,pieprz i mieszamy;
  • podajemy z pokrojonym w kostkę serem typu feta; 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz