Składniki:
- 4 buraki;
- 1 pomarańcza;
- 100 g sera typu feta;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 cebula;
- 2 łyżki oleju roślinnego;
- 5 łyżek śmietanki kremówki;
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody;
- sól;
- pieprz;
- natka pietruszki do posypania;
Sposób przygotowania:
- buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę;
- gotujemy w bulionie do miękkości;
- na patelni podsmażamy wyciśnięty lub posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę i
- dodajemy to do buraków;
- dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy oraz łyżkę startej skórki;
- blendujemy;
- dodajemy śmietanę,sól,pieprz i mieszamy;
- podajemy z pokrojonym w kostkę serem typu feta;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz