Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego z wołowiny;
- 1 cebula;
- 1 jajko;
- 3 łyżeczki bułki tartej;
- 1 łyżeczka majeranku;
- 1 łyżeczka suszonego tymianku;
- garść świeżego lubczyku;
- sól i pieprz;
- olej do smażenia;
Sposób przygotowania:
- cebulę siekamy w drobną kostkę;
- łączymy z mięsem,jajkiem,bułką tartą,posiekanym lubczykiem oraz przyprawami;
- formujemy pulpeciki dowolnej wielkości;
- na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pulpeciki do zarumienienia;
- po podsmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 170 stopniach(czas podany dla pulpecików o średnicy około 4 cm );
Ratatouille
Składniki:
- 1 papryka czerwona;
- 1 cukinia;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- puszka pomidorów;
- łyżeczka suszonego tymianku;
- sól i pieprz;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
Sposób przygotowania:
- paprykę kroimy w kostkę, a cukinię w półtalarki;
- cebulę oraz czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie;
- dodajemy paprykę i cukinię, a potem pomidory;
- dusimy około 10 minut;
- przyprawiamy tymiankiem,solą i pieprzem;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz