czwartek, 6 lipca 2017

Pulpeciki z ratatouille



Pulpeciki

Składniki:
  • 50 dag mięsa mielonego z wołowiny;
  • 1 cebula;
  • 1 jajko;
  • 3 łyżeczki bułki tartej;
  • 1 łyżeczka majeranku;
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku;
  • garść świeżego lubczyku;
  • sól i pieprz;
  • olej do smażenia;


Sposób przygotowania:
  • cebulę siekamy w drobną kostkę;
  • łączymy z mięsem,jajkiem,bułką tartą,posiekanym lubczykiem oraz przyprawami;
  • formujemy pulpeciki dowolnej wielkości;
  • na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pulpeciki do zarumienienia;
  • po podsmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 170 stopniach(czas podany dla pulpecików o średnicy około 4 cm );


Ratatouille 

Składniki:
  • 1 papryka czerwona;
  • 1 cukinia;
  • 1 cebula; 
  • 1 ząbek czosnku;
  • puszka pomidorów;
  • łyżeczka suszonego tymianku;
  • sól i pieprz; 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;


Sposób przygotowania:
  • paprykę kroimy w kostkę, a cukinię w półtalarki;
  • cebulę oraz czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie;
  • dodajemy paprykę i cukinię, a potem pomidory; 
  • dusimy około 10 minut;
  • przyprawiamy tymiankiem,solą i pieprzem;





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz