środa, 19 lipca 2017

Pieczona cukinia z twarożkiem



Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 1 cukinia;
  • pół czerwonej papryki;
  • pół pomidora;
  • pół pęczka szczypiorku;
  • 5 łyżek twarożku;
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego;
  • sól i pieprz;
  • oliwa z oliwek;


Sposób przygotowania:
  • cukinię kroimy  pół i każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż i wydrążamy środek;
  • skrapiamy ją oliwą z oliwek,oprószamy solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni;
  • pieczemy około 15 minut;
  • paprykę,pomidora kroimy w drobną kostkę, a szczypiorek siekamy;
  • warzywa łączymy z twarożkiem i jogurtem, a następnie przyprawiamy;
  • twarożek z warzywami wykładamy na cukinię i posypujemy szczypiorkiem;
  • tak przygotowana cukinia jest świetnym dodatkiem do obiadu lub lekką kolacją;


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz